16inisiatif

 

 

 

 

 

SEREMBAN 12 Disember 2019 - Kerajaan Negeri Sembilan mewujudkan 16 titik fokus atau inisiatif baharu tahun hadapan untuk terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat yang memerlukan.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, 16 titik fokus itu antaranya memperkasakan bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), bantuan peralatan ‘orthophedic implant’, food bank, karnival kerjaya, geran taska majikan swasta dan Tabung Belia Harapan (Tabah).

“16 titik fokus baharu itu telah diluluskan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perbekalan (Belanjawan) 2020 pada 27 November lepas dan paling membanggakan Negeri Sembilan merupakan negeri pertama di Malaysia yang menyediakan peruntukan menyelenggara sekolah dengan dana permulaan sebanyak RM1 juta melalui Akaun Amanah Penyelenggaraan Sekolah Negeri Sembilan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi 'Executive Talk' Pasca Belanjawan 2020 Negeri Sembilan anjuran Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri di Dewan Majlis Perbandaran Seremban di sini semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Razali Ab Malik dan Pegawai Kewangan Negeri, Mohd Khidir Majid turut hadir pada sesi bertujuan memberi kefahaman dan penjelasan kepada kepimpinan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) negeri itu mengenai Belanjawan 2020 kerajaan negeri.

Aminuddin berkata, kerajaan negeri telah mewujudkan pelbagai inisiatif dan bantuan tahun ini bagi meringankan beban rakyat antaranya bantuan ibu tunggal, bas percuma bandar Seremban dan tambahan elaun pengerusi MPKK sebanyak RM900 sebulan.

"Kerajaan negeri bukan sahaja meneruskan segala bentuk bantuan yang telah dilaksanakan pada tahun ini, malah pelaksanaan inisiatif ini akan diperluas kepada kumpulan sasar yang lebih besar dan meningkatkan jumlah peruntukannya.

"Antaranya adalah bantuan anak sekolah yang dipanjangkan kepada pelajar miskin Tingkatan Satu, bantuan am bulanan Negeri Sembilan diselaraskan kepada kadar minimum RM200 sebulan, bas percuma ditambah sebanyak dua laluan baharu iaitu di Seremban dan Jempol serta Tabung Usahawan Negeri Sembilan (TUNS)," katanya.

Beliau berkata, 2020 adalah tahun bagi melihat hasil awal semua perancangan yang telah disusun sepanjang tahun ini.

Dalam pada itu, Aminuddin mengingatkan penjawat awam di negeri itu supaya menjadi pegawai yang bertanggungjawab, berkompetensi dan berintegriti.

"Bagi pemimpin MPKK pula, mereka adalah duta negeri dan ejen penyampaian maklumat. Teruskan menjadi rakan rapat kepada kerajaan dan penghubung antara rakyat dan jabatan. Perkukuhkan jati diri dan nilai murni dalam diri kita supaya kita menjadi pemimpin yang menjuarai hati rakyat melalui tindakan proaktif dan agresif dalam mencapai impian dan aspirasi kerajaan negeri," katanya. - Bernama


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/61617/EDISI/Melaka-NS/16-inisiatif-bantu-rakyat-tahun-depan
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Quick Links

   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah MalaysiaBiro Pengaduan AwamJabatan Perkhidmatan Awam

MSC   MAMPU  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

MYEGSuruhanjaya Pilihanraya MalaysiaMDECKetua Setiausaha Negara

Agency Links

   malaysia Federal

   nslogo smallState

      PLANMalaysia    PLANMalaysia

Application Links

    GI9v2 large e1453807658505       GIS9 Application

    planmalaysiaPLANMalaysia Application

    malaysia       Application for Staff