SukanRakyat 1

 

 

KUALA PILAH 14 Disember 2019 - Sukan rakyat seperti bola sepak dalam sawah akan menjadi antara produk pelancongan utama di Negeri Sembilan dalam usaha menarik pelancong ke negeri ini.

 

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, sukan tradisional itu begitu sinonim dengan negeri ini selain aktiviti mengoca atau menangkap ikan menggunakan tangan.

"Kita dapat memperkenalkan budaya masyarakat negeri ini kepada generasi baharu serta pengunjung dari dalam dan luar negara selain memberi peluang kepada masyarakat setempat untuk menjana pendapatan melalui program pelancongan ini," katanya pada sidang akhbar selepas perasmian Pesta Bola Ngoca di Empang Bangkung, Juasseh hari ini.

Aminuddin juga percaya program tersebut mampu melonjakkan kembali martabat sukan tradisional itu yang popular satu ketika dahulu dalam kalangan masyarakat di Negeri Sembilan.

 

SukanRakyat 2

 

 

Terdahulu, sebanyak 128 pasukan menyertai perlawanan bola sepak sawah manakala lebih 30 pasukan adalah dari luar Negeri Sembilan.

Pesta Bola Ngoca 2019 anjuran Kerajaan Negeri Sembilan dengan kerjasama Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Pilah berlangsung selama dua hari bermula hari ini.

Turut diadakan ialah pertandingan panjat tiang licin dan menangkap itik dalam sawah.

 

 

Pautan Pantas

   Suruhanjaya Pencegahan Rasuah MalaysiaBiro Pengaduan AwamJabatan Perkhidmatan Awam

MSC   MAMPU  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

MYEGSuruhanjaya Pilihanraya MalaysiaMDECKetua Setiausaha Negara

Pautan Agensi

   malaysia Persekutuan

   nslogo smallNegeri

      PLANMalaysia    PLANMalaysia

Pautan Aplikasi

    GI9v2 large e1453807658505       Aplikasi GIS9

    planmalaysiaAplikasi PLANMalaysia

    malaysia       Aplikasi Untuk Kakitangan